Çarşamba, Aralık 4

bilmem kaç milyaaaaar ağaç diktiiiik (çevreciyiz biz be!)

Başbakanın Gezi zamanında her fırsatta bağıra bağıra İstanbul'a milyarlarca ağaç diktiğini anlatışı eminim çoğunuzun hafızasındadır. Gün geçtikçe hızla beton yığınına dönüşen İstanbul'a baktıkça hesabı bir türlü tutturamıştık, gerçi orada mesele ağaç da değildi ama olsun, o başka bir yazı konusu olsun. Geçenlerde başbakan "çevreciyiz biz be!" diyerek konuyla ilgili hassasiyetini kibarca ifade ettiğinden beri tekrar düşünür oldum ve en sonunda hesaplama formülünü buldum sanırım!

İstanbul'un neredeyse tamamı ne anlama geldiğini veya hangi estetik anlayışına sığdığını çözemediğim garip şekilli peyzaj çalışmalarıyla doldu.


Önceleri yalnızca 1-2 otoyol kenarıyla sınırlıyken artık her bulunan boş alanı kargacık burgacık bu şekillerle kaplayıp içlerini envai çeşit bitkilerle dolduruyorlar. Boş yeşil alan yoksa bile belediyemiz hız kesmeyip yaratıcı plastik uygulamalarını halkımızın beğenisine sunuyor! İşte, hesap da burada başlıyor; çünkü bu şekillerin içi sürekli hummalı bir çalışmayla doldurulup hemen ardından yine hummalı bir çalışmayla sökülüyor ve yerine yenileri dikiliyor. 
Alın size milyarlarca dikim!! 
Peki ama sorabilir miyim neden?



Bu şekilleri yapmak şart mı; sadece çimen ve ağaç neyimize yetmiyor? Diyelim ki renk katacağız, yaz kış dayanabilen çiçeklerimiz varken iki ayda bir dikileni sökmek midir çevrecilik? Ne yapıyorsunuz söktüğünüz o çiçekleri? Kim veriyor tüm bu söküp dikmelerin parasını? Tünel duvarlarına kadar plastik çiçekle kaplamak milli servetin ziyanı değilse nedir?  

Mümkünse vergilerimin geçip gittiğim otoyoldaki plastik çiçeklerden ziyade pislikten insanların sağlam girip hasta çıktığı devlet hastanelerine, doğal tarımın desteklenmesine, engellileri topluma kazandıracak projelere, şiddet gören kadınların, bakıma muhtaç yaşlıların faydalanabileceği merkezlere harcanmasını tercih ederim. Liste uzayıp gider ama her nedense önceliğimiz peyzaj olmuş çıkmış!
 
İlla çevreci olacaksanız işe yeşili koruyarak başlamanızı tavsiye ederim. Mesela benim balkonumda 10 yıldır aynı çiçekler şu mevsimde bile hala aynı güzellikte çiçek açıyorlar. Üstelik iki ayda bir söküp yerlerine yenisini dikmiyorum. Onları şekilden şekile de sokmuyorum.
 
Kim bilir sizin kadar olmasa da çevreciyizdir belki biz de be!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder